Familie og arv

  • Familie og arv

Vårt kontor kan bistå i de fleste sakene som referer seg til familie og arv. Dette gjelder blant annet følgende type saker:

 

  • Samboeravtale

I Norge velger mange mennesker å organisere samlivsformen gjennnom samboerskap i stedet for ekteskap. Denne samlivsformen er i liten grad lovregulert og undersøkelser viser at behovet for å opprette samboeravtale, som i de fleste tilfellene primært regulerer det økonomiske oppgjøret ved samlivsbrudd , er stort.
I de aller fleste samboerskap anbefales det at det opprettes samboeravtale for å unngå krevende oppgjør ved samlivsbrudd.
Det er viktig å være klar over at samboeravtalen vil utgjøre rammen for hvilke aktiva og passiva som inngår ved arveoppgjøret etter samboerne og betydningen av å ha opprettet samboeravtale kan være stor selv om samboerskapet ikke oppløses i levende livet.

 

  • Ektepakt

Ektepakt er en avtale som primært regulerer oppgjøret ved samlivsbrudd på samme måte som samboeravtaler for samboere.
Selv om lovgivningen i stor utstrekning regulerer det økonomiske oppgjøret ved samlivsbrudd, vil det i mange tilfeller likevel være behov for å opprette ektepakt, det være seg typisk der ekteparet har med seg ulike verdier og gjeld inn i ekteskapet eller som en følge av arv de har mottatt.
Det kan også være viktig å regulere i hvilken grad gjenlevende skal kunne sitte i uskiftet bo med førstavdødes særeie.
På samme måte som for samboerforhold kan vil ektepakten danne rammen for oppgjøret ved ektefellenes død.

 

  • Testament

For samboere vil det ofte være behov for å opprette testament etter som samboere i liten utstrekning vil være berettiget til arv eller til å sitte i uskiftet bo. Det er kun samboere med felles barn som uten videre arver hverandre og kan sitte i uskiftet bo. Imidlertid er arven begrenset til en mindre arv (4 G) mens uskifteretten er begrenset til å gjelde bolig, bil og fritdseiendom.
Ektefeller er etter regelverket bedre ivaretatt og de som kun har felles barn kan sitte i uskiftet bo så lenge ingen av dem har særeie. Ektefellene har også en lovmessig arverett på ¼ av det avdøde etterlater seg, men minimum et beløp tilsvarende 4 G.
I de tilfellene hvor samboerparet eller ekteparet har særkullsbarn, begrenses ofte mulighetene til å sikre gjenlevende i betydelig grad og en bør i disse tilfellene vurdere hva som bør gjøres av tiltak.

  • Fremtidsfullmakt

Ved å opprette fremtidsfullmakt bestemmer du selv hvem som skal ivareta dine økonomiske interesser m.v dersom du pga sykdom eller andre forhold ikke lenger er i stand til å ta egne beslutninger.
Som regel bør det være ektefelle/samboer eller barn, eventuelt advokat eller andre med særlig kunnskap tilknyttet næringsvirksomhet som oppnevnes til å ivareta dine interesser.
Dersom du ikke oppretter fremtidsfullmakt , er det Fylkesmannen i ditt distrikt som treffer avgjørelse, f.eks ved salg av eiendom eller andre verdigjenstander, noe som er tungvint og kan i tillegg være en ressurskrevende løsning.
Rådet er at alle bør opprette en fremtidsfullmakt.

  • Arveoppgjør

Vårt kontor har lang erfaring med å bistå som bostyrer, testamentsfullbyrder eller rådgiver for enkeltpersoner i arvesaker.

Som regel bør arveoppgjør skje i privat regi, men hvor det er uklart om avdøde etterlater seg netto verdier eller hvor det foreligger tvist mellom arvingene, anbefales gjerne offentlig skifte.

Arveoppgjør kan i visse tilfeller være kompliserte, i andre tilfeller kurante. Det kan være formålstjenlig å ta kontakt med advokat for i første omgang å avklare om det kun er behov for en engangskonsultasjon eller om det er behov for mer omfattende bistand.

 

  • Samlivsbrudd/skilsmisse

Vårt kontor yter bistand i forbindelse med økonomisk oppgjør ved samlivsbrudd/skifte. Det kan være formålstjenlig å ha en første gangs konsultasjon for å avklare om en står overfor et enkelt oppgjør som klient kan håndtere selv eller om det er behov for mer bistand.

Der samboere/ektefeller har brakt med seg ulike verdier inn i forholdet eller har arvet/mottatt gaver fra respektive familier, kan i noen tilfeller oppgjøret kreve omfattende bistand for å bringe på det rene sine rettigheter. Det samme kan gjelde dersom næringsvirksomhet inngår i skiftet. I sistnevnte tilfelle kan det by på særlige problemer med å fastsette verdi på næringsvirksomheten om den inngår i skiftet.

 

 

 

Date: